Weboldalunkon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményért.

Rendben
preloader

Acél és faszerkezetek passzív tűzvédelme a Premium Color-tól


 

 A tűzgátló bevonatok nem csak hogy jó szolgálatot tehetnek az épületszerkezetek és így az építmények tűzvédelménél, de sok esetben elkerülhetetlen az alkalmazásuk, a jogszabályi követelmények miatt. A felületekre felhordott hőre habosodó tűzgátló festékek a bevonatolt szerkezeti elemekkel együtt biztosítják a megfelelő és tervezett tűzvédelmet. Ezzel a passzív védelemmel hó hatására a tűzgátló festék fizikai állapota megváltozik. Ilyenkor a habosodott tűzgátló festék, immár mint egy hőszigetelő pajzs nem engedi a szerkezetet közvetlen érintkezni a tűzzel, jelentőssen csökkentve ezzel a hővezetést. Ezzel az eljárással tudjuk növelni annak az esélyét, hogy az épület szerkezete ne érje el a kritikus hőmérsékletet, ami a szerkezet összeomlásához vezethet.

A legújabb európai jogszabályok előírják a tűzgátlóbevonatok használatát a polgári, kereskedelmi, közintézmenyi és ipari épületekben, ahol sok ember tartózkodik. A tűzgátló bevonatok segítségével az épület szerkezetek nem omlanak össze, így segítve a helyszínre érkező tűzoltók munkáját!

 

Az acél építőanyagok tűzvédelme

 

 A kezeletlen acélszerkezetek önmagukban nem rendelkeznek nagy határértékkel a tűzzel szemben, ezért a tűzvédőbevonat nélküli acélszerkezetek tűz esetén 15 perc alatt összeroskadhatnak! Tehát nagyon fontos egy épület tervezésénél, annak jellegéből és funkciójából adódóan a tartószerkezeteknek -részszerkezeteknek egy adott teherszinten, egy adott tűzhatás esetén meghatározott ideig be kell töltenie a szükséges funkcióit (teherviselés, elválasztás). A tűzvédelmi határértékeket tűzvédő bevonatokkal tudjuk emelni a tűzvédelmi tervdokumentációban előírt értékig. A tűzvédelmi bevonatoknak igen sok fajtája fellelhető a piacon, nézzük a két főbb típust.

 

 • Habosodó festék: A legesztétikusabb megjelenésű tűzvédő bevonat! Az égés során felszabaduló hővel reakcióba lép a habosodó festék, mint egyfajta hőpajzs csökkenti a felület tűzterhelését.
 • Habarcs jellegű bevonat: Kevésbé esztétikus bevonat, így leginkább olyan szerkezeteken használják ahol az esztétikum nem szempont vagy nincs szem előtt, mint például  raktárcsarnokok, gépészeti terek.

 

A tűzvédő bevonat készítése előtt mindig gondosan meg kell vizsgálni a fogadó felületet, ami lehet acél vagy horganyzott acél. Mindkét esetben szükséges egy alapozó réteg készítése ugyanis a tűzgátló bevonatok önmagukban nem képesek megtapadni az említett felületeken. A munkálatokat a felületek nagyon alapos tisztításával és érdesítésével kell kezdeni, mivel az alapozó réteg megfelelő tapadása kulcsfontosságú a tűzgátló bevonat rendszer élettartalmát illetően! A tűzvő festék réteget erőssen ajánlott fedő bevonattal ellátni, így óvva a költséges tűzgátló bevonatot a káros behatásoktól. Tudniillik a tűzvédő festékek néhány kivételtől eltekintve nem tűrik a vízzel való érintkezést, tehát védeni kell a párakicsapódástól, esőtól és a nedves légköri környezettől! 

 

Javasolt rétegrend:

 

 1. A felület korróziógátló alapozása. Ecsetelve, hengerelve, szórva.
 2. A felület tűzvédőbevonatának felhordása az előírt rétegvastagságban. Ecsetelve, hengerelve, szórva.
 3. A tűzvédő bevonat felület átvonó kezelése 1-2 rétegben a kívánt megjelenéssel. Ecsetelve, hengerelve, szórva.

 

A fa építőanyagok tűzvédelme

 

 Tűzvédelmi szempontból mindig a fa lesz a legveszélyeztetettebb építőanyag, ezért a legszigorúbb tűzmegelőzési szabályokat és legnagyobb odafigyelést igényli. A fa egy különleges építőanyag, már a fa életének mint építőanyag korai szakaszában, tehát gyalult-gyalulatlan vagy csiszolt állapotában fontos döntést kell hoznunk.
Mivel felületkezeljük a fánkat?
Először azt kell eldöntenünk, hogy milyen megjelenést szeretnénk elérni a fa felületén. Azt szeretnénk, hogy a fa természetes megjelenése megmaradjon vagy ezt a természetességet elfedhetjük. Utóbbi viszonylag egyszerűbb egy-két réteg fedőmázolással könnyen elérhető, viszont a fa természetes megjelenésének megőrzéséhez transzparens anyagra-anyagokra lesz szükségünk. A fa tűzvédelmének tervezése egy komplex mérnöki számításokat igénylő feladat. Tűzvédő bevonatokból is többféle anyag fellelhető a piacon, amelyek közt kutakodva könnyen összezavarodhat egy laikus, de akár egy tapasztltabb festő mester is! Az alábbi főbb tűzgátló-tűzkésleltető eljárásokat ismerjük ma.

 

 • Mechanikus hatású védőszerek
 • Olvadékot képző védőszerek
 • Habréteget képző égéskésleltető szerek
 • Oltógázokat fejlesztő védőszerek
 • Faanyag felületét elszenesítő védőszerek.

 

 A téma komplexitását figyelmbe véve nem tárgyaljuk az összes tűzvédelmi eljárást. Részletesen csak a cégünk által javasolt és eddigi tapasztalatai alapján a legjobb megjelenésű rétegrenddel és eljárással foglalkozunk.

 

Javasolt rétegrend:

 

 1. A fa felület impregnálása és pácolása a kívánt színben. Ecsetelve vagy mártva.
 2. A felület tűzvédőbevonatának felhordása az előírt rétegvastagságban. Ecsetelve, hengerelve vagy szórva.
 3. A tűzvédő bevonat felület kezelése 1-2 rétegben a kívánt megjelenéssel, ami lehet fedő vagy transzparens bevonat. Ecsetelve, hengerelve vagy szórva.

 

Szolgátatásaink a passzív tűzvédelem területén:

 

 • Az előírt tűzvédelmi határértéknek megfelelő rétegvastagság számítása
 • Kivitelezés tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező szakember gárdánk segítségével
 • Csarnok vagy helyszíni munkák gyors és rugalmas elkészítése
 • Eletronikus napló vezetése 
 • Rétegvastagság mérés
 • Rétegvastagság mérési jegyzőkönyvek készítése
 • Tűzvédelmi dokumentációk összeállítása (tanusítványok, műszaki adatlapok, kivitelezői és teljesítmény nyilatkozatok)

 

 Szakembereink mindig a legnagyobb odafigyeléssel és folyamatos önellenőrzéssel (nedves rétegvastagság mérés) végzik kivitelezési munkáinkat az ország egész területén!

 

Lenne egy megbízása? Vegye fel velünk a kapcsolatot! 

 

Teherhordó szerkezetek térelhatároló funkció nélkül

Teljesítmény jelölése

Osztályozási időtartam változatok

Osztályozási időtartam változatok

15 20 30 45 60 90 120 180 240 360

contact background

Kapcsolat

Kérdése van? Vegye fel Velünk a kapcsolatot, készséggel állunk rendelkezésére.

Kapcsolat